Sarkozy dingt naar gunsten China

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft alles in het werk gesteld om het zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao zoveel mogelijk naar de zin te maken tijdens diens bezoek aan Frankrijk. Veel militaire pracht en praal gaan vooraf aan een chique diner met onder anderen Carla Bruni-Sarkozy in het Elysée, het presidentieel paleis. De reden: Frankrijk hoopt grote zakelijke contracten voor Franse bedrijven binnen te slepen.

Het driedaagse bezoek van Hu markeert een grote ommekeer in de relatie tussen beide landen; twee jaar geleden dreigde Sarkozy nog met het boycotten van de openingsceremonie van de Olympische Spelen uit woede over het Chinese optreden in Tibet. Dat standpunt deed de zorgen toenemen dat Frankrijk grote zakelijke belangen in China zou mislopen en sindsdien heeft Sarkozy zijn toon gematigd.

Zeer tegen de zin van mensenrechtenbewegingen zal Sarkozy de confrontatie met Hu vermijden en zo snel mogelijk tot overeenkomsten willen komen, zo zeggen zijn adviseurs. Sarkozy is bovendien van plan om Hu op het vliegveld te verwelkomen, een eer die maar weinig bezoekers ten deel valt. De Franse president is van mening dat de steun van China onontbeerlijk is nu Frankrijk zich voorbereidt op het voorzitterschap van de G-20 dat op 12 november ingaat.

Mensenrechtenorganisaties hebben echter demonstraties aangekondigd, onder meer om de vrijlating van verschillende dissidenten te eisen. Veel mensen merkten al op dat Sarkozy vorige maand niets zei over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo. Het kantoor van Sarkozy stelde dat de leiders 'alle kwesties zonder taboes zullen bespreken', maar er werd niet bekendgemaakt wat de president zal zeggen over mensenrechten.


(Foto: Novum)