Defensie kampt met munitietekort

Defensie kampt met een tekort aan munitie. Daardoor kunnen in 2011 niet alle schietoefeningen worden uitgevoerd. Ook zijn er te weinig reserveonderdelen voorradig. Daardoor duren reparaties vaak langer of kunnen ze zelfs niet volledig worden uitgevoerd.

Dat blijkt uit een brief van minister van Defensie Hans Hillen aan de Tweede Kamer. Defensie staat volgens Hillen aan de vooravond van omvangrijke bezuinigingen. Deze lopen op van 200 miljoen euro in 2011 tot 635 miljoen in 2018.

Volgens Hillen zijn de gevolgen van de tekorten 'aanzienlijk'. De geoefendheid van het personeel gaat achteruit en daarmee hun inzetbaarheid. Het is niet zeker of de pantserinfanterie-eenheden vanaf eind volgend jaar nog voldoende geoefend zijn, schrijft Hillen.

De munitietekorten zijn onder meer ontstaan doordat sommige munitie op grote schaal is verbruikt in Afghanistan. Door geldtekort en lange levertijden kunnen de tekorten aan munitie voor de reguliere oefeningen en trainingen niet op korte termijn worden aangevuld, stelt Hillen.

De minister laat in zijn brief weten meer tijd nodig te hebben om verdere, structurele maatregelen uit te werken en beleidskeuzes te maken. Hij hoopt daar in het voorjaar meer duidelijkheid over te hebben.