'Kamer wil bonnenquota meteen afschaffen'

Korpsen die agenten nog steeds verplichten een minimum aantal bonnen uit te schrijven moeten tot de orde worden geroepen. Dat vindt een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, CDA, PVV en SP, schrijft De Telegraaf donderdag.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de bonnenquota worden afgeschaft, maar Opstelten wil dat volgens de krant pas regelen als er een nationale politie komt. Hij zou zich niet willen bemoeien met de bedrijfsvoering van de regionale korpsen.

Formeel is het ook een zaak van de korpsen, 'maar de minister kan zeker een signaal afgeven', zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in de krant. Het CDA wil ook niet wachten totdat er een nationale politie komt. "Dan zijn we een heel eind verder", zegt CDA-Kamerlid Coskun Çörüz.

Eerder schreef De Telegraaf over het korps Rotterdam-Rijnmond, dat zijn agenten een bonnenquotum oplegt. Een woordvoerder van de politie stelde toen dat agenten honderden overtredingen zien en het quotum makkelijk halen als ze elke dag de ernstigste overtredingen eruit halen.