Delta vindt partner voor nieuwe kerncentrale

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft een partner gevonden voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Samen met het Franse energiebedrijf EDF wil Delta gaan kijken naar de haalbaarheid van het project. De twee partijen hebben hierover woensdag een overeenkomst getekend.

EDF exploiteert wereldwijd 82 kerncentrales. Volgens de NOS hoopt de combinatie de vergunning voor de bouw van de kerncentrale, die zo'n vier miljard euro zou kosten, nog deze kabinetsperiode rond te hebben. De kerncentrale zou in 2018 gereed moeten zijn.

Delta zette in juni 2009 de procedure in gang voor de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele. De centrale moet bijna vier keer zo veel vermogen krijgen als de oude kerncentrale in Borssele.

De oude regering wilde in de vorige kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales bouwen. Het nieuwe kabinet juicht de bouw van nieuwe kerncentrales echter toe. Delta stelt zich woensdag aangemoedigd te voelen door het standpunt van het nieuwe kabinet over de ontwikkeling van kernenergie in Nederland.