Leers: geen zakelijke belangen meer

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan de bestuurders van de stichting die zijn zakelijke belangen behartigt, niet langer ontslaan. Hij heeft afstand gedaan van zijn bevoegdheid daartoe, laat hij woensdag weten.

Kabinetsleden mogen geen zakelijke belangen hebben. Daarom richtte Leers vlak voor zijn benoeming de stichting Fiducia-Trajectum op, die zich onder meer bezighoudt met de afwikkeling van Leers' betrokkenheid bij een vastgoedproject in Bulgarije. Dit project leidde eerder dit jaar tot het aftreden van Leers als burgemeester van Maastricht, omdat hij daarbij zijn functie zou hebben misbruikt.

Het Limburgs Dagblad meldde woensdag dat Leers onvoldoende op afstand staat van deze stichting, omdat hij de bevoegdheid heeft om bestuurders te ontslaan. In een reactie hierop vroeg GroenLinks al om opheldering.

Leers laat weten dat hij in de oprichtingsakte van de stichting inderdaad die bevoegdheid heeft gekregen. Maar het zou gaan om een 'volstrekt theoretische bevoegdheid', waarvan in de praktijk geen gebruik van zal worden gemaakt, stelt hij. Om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen doet de bewindsman ook afstand van deze bevoegdheid. "Aldus is de maximale afstand gecreëerd."

Leers was verder de eigenaar van een bv waarin hij zijn werkzaamheden onderbracht toen hij nog geen minister was. Ook hier heeft hij zich inmiddels uitgeschreven als bestuurder en zijn aandelen heeft hij overgedragen aan twee familieleden, aldus de bewindsman.