Discriminatie op alle Amsterdamse basisscholen

Op alle Amsterdamse basisscholen wordt gediscrimineerd. Toch leeft het onderwerp niet bij de basisscholen. Leerlingen discrimineren op grond van land van herkomst, godsdienst, huidskleur, homoseksualiteit of het hebben van een handicap, concludeert de gemeente Amsterdam na onderzoek onder 22 basisscholen.

De onderzoekers stellen dat scholen veel incidenten die door leerlingen en ouders worden ervaren als discriminatie onder de noemer pesten scharen. Veel schooldirecteuren en leraren zeggen pesten wel op te merken, maar niets op te vangen van discriminatie.

De gemeente vindt de aanpak van discriminatie zeer belangrijk. "Het is belangrijk dat kinderen al heel jong leren wat discriminatie is en wat het met mensen doet. Scholen spelen hierin een cruciale rol. Een tolerant Amsterdam begint bij de jonge Amsterdammers in het primair onderwijs", zegt wethouder Andrée van Es.

De onderzoeksresultaten zijn besproken met de schoolbesturen in Amsterdam. Zij hebben volgens de gemeente toegezegd met de bevindingen aan de slag te gaan.