Gezocht: mensen met verstand van huisuitzettingen

Amerikaanse hypotheekbanken zijn naarstig op zoek naar medewerkers die huisuitzettingen kunnen begeleiden en faillissementsexperts. Er zijn zoveel gedwongen verkopen van huizen, dat bankmedewerkers duizenden documenten voor huisuitzettingen ongezien hebben afgestempeld. En dat mag niet, staat in de Amerikaanse wet. Volgens uitzendorganisatie Adecco is het aantal vacatures in die hoek 25 procent hoger dan een jaar geleden.

Het ongezien laten passeren van uitzettings-papieren gebeurde vaak door de crisis. Zo werd er bijvoorbeeld niet gecontroleerd hoeveel achterstand in betalingen mensen nog hadden of welk bedrag ze geleend hadden. Daarmee is het maar de vraag of alle huisuitzettingen legaal waren.

Het aantal gedwongen huizenverkopen bereikt in Amerika recordhoogten. Vorige maand moesten zo'n 100.000 Amerikanen hun sleutels inleveren. En dat zorgde vrijwel onmiddellijk voor chaos bij de hypotheekbanken.

De huisuitzettingen begonnen na het uitbreken van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt in 2007. Veel mensen raakten hun baan kwijt en konden de lasten voor de vaak torenhoge hypotheek niet meer betalen.