Democraten verliezen meerderheid in Huis

De democratische partij van de Amerikaanse president Barack Obama is bij de verkiezingen haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigen kwijtgeraakt aan de Republikeinen. Hierdoor wordt het voor de president moeilijker om nieuwe wetten aangenomen te krijgen. De democraten houden wel een meerderheid in de senaat. De Republikeinen hebben in zeker tien staten het gouverneurschap van de Democraten overgenomen.

De Congresverkiezingen worden in de VS gezien als een soort referendum over het gevoerde beleid van de president. Obama heeft zijn ambities uit 2008 flink moeten bijstellen, nu uit de verkiezingen blijkt dat de kiezers geen vertrouwen meer hebben in hun president. De exit-polls gaven aan dat bijna negen van de tien kiezers zich zorgen maakt over de economie. Bijna de helft vindt zichzelf slechter af dan twee jaar geleden.

Ironisch is dat de reden waarom Obama in 2008 zoveel Amerikanen achter zich schaarde - zijn gloedvolle boodschap van hoop en verandering - zich nu tegen hem keert. De president heeft de torenhoge verwachtingen niet waar kunnen maken. Ondanks zijn hervorming van de gezondsheidszorg, het terugkeren van veel troepen uit Irak en zijn grote investeringen in de economie wordt hij nu door dezelfde golf van ontevreden kiezers afgestraft, die hem in 2008 aan de macht hielp.

Obama staat nu voor de taak om in het Congres samenwerking met de Republikeinen te bewerkstelligen. Maar zijn rechtse tegenpolen ruiken bloed.  Al voor de verkiezingen had één van hun voormannen gezegd vooral te willen dat het bij één presidentiële termijn blijft voor Obama. De campagne van de Republikeinen is hard en agressief geweest, niet in het minst omdat ook in Amerika populistische bewegingen als de Tea Party de gevestigde partijen op de hielen zitten.

Obama's hoop ligt in het feit dat de Republikeinen, nu ze een in meerderheid in het Congres hebben, wel medeverantwoordelijk zijn voor het beleid van de komende twee jaar. Daarmee kunnen ze worden afgerekend op de staat waarin het land zich dan bevindt. Obama zal moeten laveren tussen zijn eigen idealen en de ruimte die de Republikeinen hem geven. Het gaan sowieso twee moeilijke jaren worden voor Barack Obama.