Uitbraak hepatitis A op Zeeuwse basisschool

Twee kinderen uit groep 3 van een basisschool in het Zeeuwse dorp Krabbendijke zijn besmet geraakt met hepatitis A. De klasgenoten, leerkrachten en huisgenoten van de kinderen zijn inmiddels gevaccineerd tegen de ziekte, die ook wel besmettelijke geelzucht wordt genoemd. Dat meldt de GGD in Zeeland dinsdag.

Hepatitis A is een zeer besmettelijke leverziekte. Het virus nestelt zich in de ontlasting van dragers en wordt overgedragen via het toilet of via de handen. Ziekteverschijnselen zijn vermoeidheid, misselijkheid en gebrek aan eetlust.

Volgens een woordvoerder van GGD kunnen mensen die besmet zijn langere tijd last hebben van klachten, maar gaat het uiteindelijk vanzelf weer over. De zegsvrouw kon niet zeggen of de kinderen van ongeveer 7 jaar van Christelijke Basisschool De Zevensprong inmiddels weer beter zijn.

De GGD heeft na de uitbraak onder meer een informatiebijeenkomst gehouden voor ouders van klasgenoten van de besmette kinderen. Ook zijn mensen die met de kinderen in aanraking zijn geweest gevaccineerd. Volgens de GGD zijn verder geen maatregelen nodig.