Israëlische politicus niet naar Groot-Brittannië

De Israëlische vicepremier Dan Meridor heeft een bezoek aan Londen afgezegd uit angst te zullen worden gearresteerd voor het begaan van oorlogsmisdaden als hij voet op Britse bodem zet. Dat heeft het pro-Israëlische Centrum voor Communicatie en Onderzoek Groot-Brittannië en Israël dinsdag gezegd.

Meridor zou maandag een toespraak houden voor de organisatie, maar Israël 'wilde het risico niet nemen hem te laten gaan', zo zei directeur Loran Firtzsimons. Israëlische media meldden dat Meridor, die ook minister van Atoomenergie en Inlichtingen is, mogelijk te maken zou krijgen met juridische acties in verband met de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza afgelopen mei. Meridor zelf weigerde op de zaak in te gaan.

Meridor is de laatste in een reeks Israëlische politici die Groot-Brittannië mijden uit vrees opgepakt te worden onder het Britse juridische principe van 'universele jurisdictie'. Dit principe houdt in dat sommige misdrijven zo zwaar zijn dat de plegers ervan in Groot-Brittannië kunnen worden berecht, ook al zijn de feiten in een ander land begaan.

Pro-Palestijnse organisaties hebben het principe vaker gebruikt om Israëliërs die deel hebben genomen aan operaties tegen Palestijnse militanten waarbij burgerslachtoffers vielen te vervolgen. De Britse regering heeft al gezegd de maas in de wet te willen aanpakken, omdat de relatie met Israël erdoor onder druk komt te staan. "We kunnen niet een situatie hebben, waarbij Israëlische politici het gevoel hebben dat ze dit land niet kunnen bezoeken", aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.