Russische politie valt bank Lebedev binnen

Gewapende politieagenten hebben dinsdag in Moskou een inval in het hoofdkantoor van de bank van de Russische mediatycoon Aleksander Lebedev gedaan. Lebedev moest met lede ogen toekijken hoe de politie de administratie van de National Reserve Bank doornam. Dat heeft de woordvoerder en vriend van Lebedev Artjom Artjomov gezegd.

Rond de vijftig gemaskerde agenten vielen dinsdag de bank binnen. Ze sprongen over tourniquets heen om zo kantoren binnen te komen op zoek naar bepaalde documenten. "Waar is deze idiote show voor nodig?", vroeg Artjomov zich af. "Waarom komen ze hier binnen met geweren en maskers? Als ze een bepaald document willen, dan kunnen ze gewoon komen met een papier en er om vragen."

Woordvoerder van de politie van Moskou Viktor Birjoekov bevestigde de inval en zei dat de actie onderdeel was van een lopend onderzoek. Wat voor onderzoek het betrof wilde hij niet zeggen.

De bank gaf na de inval een verklaring uit en zei dat de politie gerechtelijke toestemming had om de bank binnen te vallen in verband met transacties van een van de cliënten van de bank in 2008. Novaja Gazeta, een Russische oppositiekrant die Lebedev financiert, schreef op zijn website dat de politieagenten op zoek waren naar documenten over Rossiisky Capital, een bank die is overgenomen door de National Reserve Bank.

Lebedev, die eigenaar is van twee Britse kranten en mede-eigenaar van luchtvaartmaatschappij Aeroflot, heeft in het verleden nooit conflicten gehad met het Kremlin. Zijn grootste politieke en zakelijke rivaal was de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, die in september werd ontslagen.


Russische politie valt bank Lebedev binnen (Foto: Novum)