Koningshuis moet sloop boerderijen uitstellen

Twee boerderijen op het landgoed De Horsten in Wassenaar, waar prins Willem-Alexander woont, worden mogelijk alsnog aangemerkt als monument. Het gemeentebestuur van Wassenaar komt terug op een eerdere beslissing om de twee boerderijen niet als monument aan te merken, heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Het besluit betekent een tegenslag voor de koninklijke familie, die de twee boerderijen wil slopen. Volgens de gemeente zijn er procedurefouten gemaakt bij het eerdere besluit om de boerderijen niet op de monumentenlijst te plaatsen. Het aanvankelijke besluit was daardoor 'niet zorgvuldig'.

De gemeente gaat nu opnieuw beoordelen of de boerderijen als gemeentelijk monument moeten worden bestempeld. Als het antwoord 'ja' is, kunnen ze niet worden gesloopt. Het besluit van het gemeentebestuur is een overwinning voor de twee historische stichtingen die de sloop willen voorkomen. De twee stichtingen hadden bezwaar gemaakt tegen het besluit om de boerderijen niet op de monumentenlijst te zetten, en hebben ook beroep aangetekend tegen de sloopvergunning die de koninklijke familie heeft aangevraagd.

De sloop van de twee boerderijen, die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, is onderdeel van een plan van de Oranjes om niet langer verlies te lijden op het landgoed. Willem-Alexander was persoonlijk bij de burgemeester langs geweest om de kwestie te bespreken. Naar verluidt wil hij er villa's laten neerzetten.

Behalve prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie dochters willen ook prins Floris en prinses Margarita er beiden met hun gezin gaan wonen, maar in al bestaande panden en niet in de boerderijen waarover het conflict gaat.

De Horsten is privé-eigendom van koningin Beatrix, laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie weten. "Het is een zaak van de gemeente, de eigenaar wacht de voortgang van de procedures af."