Uitzetten Iraakse asielzoekers gaat door

De overheid gaat door met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak. De situatie in het land is niet zo onveilig dat zij niet kunnen worden teruggestuurd, schrijft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Leers baseert zijn standpunt op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vorige week werd gepubliceerd. De veiligheidssituatie is al jaren 'zorgwekkend' hoewel het sinds 2006 beter gaat, meldt het departement. Het afgelopen halfjaar kan niet worden gesproken van een 'verbetering of verslechtering'.

Daarmee is geen sprake van een 'dusdanig extreme situatie van algemeen geweld dat elke uitzetting' in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is daarom verantwoord, stelt Leers.

Dit standpunt kwam de minister dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer op forse kritiek te staan van de oppositiepartijen. Joël Voordewind (CU) noemde het 'onbegrijpelijk' dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders afraadt om naar Irak te reizen, maar dat de regering wel een 'enkeltje Bagdad' toekent aan asielzoekers.

Volgens Voordewind is de situatie in Irak nog steeds 'zeer instabiel. "Hoeveel erger moet het nog worden voordat we niet meer gaan uitzetten?" Voor woensdag staat een uitzetting gepland van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Voordewind riep op om hen voorlopig niet uit te zetten. Zijn oproep werd gesteund door D66, GroenLinks en de PvdA.

Leers herhaalde dat zorgvuldig is getoetst of de Irakezen kunnen terugkeren. "Deze retourvlucht kan gewoon doorgaan."

Update 16.58 uur
Inmiddels heeft er in de Tweede Kamer een hoofdelijke stemming over de kwestie plaatsgevonden. Met 73 tegen 70 stemmen is besloten dat de uitzettingen van asielzoekers naar Irak doorgang kunnen vinden.