Kamer houdt spoeddebat over museum

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over het schrappen van de subsidie voor het Nationaal Historisch Museum. Het spoeddebat komt er op initiatief van de SP, met steun van GroenLinks en de PvdA.

Het kabinet zette vrijdag een streep door de subsidie voor de bouw van het museum in Arnhem. Vanwege de miljoenenbezuinigingen op kunst en cultuur achtte staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) de bouwkosten van vijftig miljoen voor het museum, dat zou verrijzen naast het Openluchtmuseum, 'niet reëel'.

Het besluit van het kabinet was tegen het zere been van de SP. Voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen is samen met huidig vicepremier Maxime Verhagen (CDA) de geestelijk vader van het Nationaal Historisch Museum. SP-fractievoorzitter Emile Roemer vroeg zich af of de vaderlandse geschiedenis ook al een linkse hobby was geworden die moest worden wegbezuinigd.

Dinsdagochtend werd bekend dat het museum ander onderdak heeft gevonden. De komende vijf jaar wordt het museum tijdelijk gehuisvest in de Zuiderkerk in Amsterdam, maakte het NHM dinsdag bekend.

Vanuit de kerk gaat het museum debatten, tentoonstellingen en evenementen organiseren. De Zuiderkerk -gebouwd als protestantse kerk tussen 1603 en 1611- is nu nog een informatiecentrum van de gemeente Amsterdam voor bouwprojecten en stedelijke ontwikkeling. Dit centrum sluit echter haar deuren vanwege bezuinigingen die het stadsbestuur doorvoert.

Het museum zocht al langer naar een eigen ruimte om tentoonstellingen, manifestaties en evenementen te organiseren, zolang de nieuwbouw er nog niet was. Het besluit van het kabinet heeft deze zoektocht in een 'stroomversnelling' gebracht, zegt de museumdirectie.