Aanhang extreemrechts gehalveerd

Het aantal actieve aanhangers van extreemrechtse organisaties is de afgelopen jaren gedaald. In 2007 schatte de inlichtingendienst AIVD dat er zo'n zeshonderd waren. Inmiddels is dat teruggelopen tot minder dan driehonderd, staat in een dinsdag verschenen rapport van de AIVD.

Een mogelijke verklaring is dat 'gevestigde landelijke partijen' sommige standpunten van extreemrechts aan de orde hebben gesteld en de problemen rondom integratie en de islam bespreekbaar hebben gemaakt. Extreemrechts is bovendien niet maatschappelijk aanvaardbaar, constateert de AIVD. Als iemand zich aansluit bij een extreemrechtse organisatie, wordt hij met de nek aangekeken.

Extreemrechts in Nederland is een klein wereldje, dat slecht is georganiseerd en waarin veel wordt geruzied. Er zijn veel contacten met gelijkgestemden in het buitenland, maar door meningsverschillen en een gebrek aan leiderschap leidt dat zelden tot samenwerking. De AIVD ziet in de nabije toekomst geen extreemrechtse leider opstaan die hierin verandering brengt.

"De dreiging die uitgaat van extreemrechts is gering", concludeert de AIVD.