VVD: geen internet publieke omroep

De publieke omroep mag zich niet meer met internet bezighouden. De omroepen moeten alleen radio- en televisieprogramma's maken die op publieke netten te zien zijn. Dat is volgens de VVD de uitleg van de zinsnede in het regeerakkoord van CDA en VVD waarin staat dat de publieke omroep zich beperkt tot audiovisuele taken.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg bevestigde maandag een bericht van die strekking in het Nederlands Dagblad. Ze vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als omroepen met belastinggeld zich op terreinen begeven waar kranten hun brood moeten verdienen. Die moeten de nodige risico's nemen om een nieuw product als websites lonend te kunnen maken, terwijl publieke omroepen dat vrij risicoloos kunnen doen.  Dat is oneerlijke concurrentie.

Het kabinet kan de bezuinigingen nu overigens nog niet opleggen omdat de wetgeving het de omroepen toestaat actief te zijn op internet. Wel hoopt van Miltenburg dat omroepen alvast beginnen met het afbreken van hun internetafdeling.

UitzendingGemist mag eventueel blijven bestaan, mits daar slechts 'bestaande uitzendingen worden gereproduceerd.  De partij wil nog nadenken over de vraag of Teletekst mag blijven bestaan.

Joop.nl, de linkse tegenhanger van GeenStijl, zou als het aan de VVD ligt in ieder geval moeten verdwijnen, evenals NOS.nl.  Over de nieuwe nieuwssite van Powned is niets gezegd, maar verwacht wordt dat ook die het veld zou moeten ruimen.

Update 7:32 - Bericht uitgebreid