Pakistaan vast voor bemiddeling in schijnrelaties

Een 24-jarige man uit Pakistan die wordt verdacht van mensensmokkel is vrijdag met vier medeverdachten aangehouden in Amsterdam. Zondag werd nog een zesde verdachte opgepakt. De Pakistaan zou vrouwen uit Denemarken en Portugal hebben geronseld om in Nederland een schijnrelatie aan te gaan met Pakistaanse en Afghaanse mannen. Die kregen zo een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Het gaat om minimaal zeven schijnrelaties, maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag bekend. Het voorarrest van de 24-jarige hoofdverdachte is met twee weken verlengd. De vijf anderen, mannen en vrouwen uit India, Afghanistan en Denemarken, zijn inmiddels weer vrij, maar blijven wel verdachten.

Om te voldoen aan de inkomenseis van de Immigratie- en Naturalisatiedienst werden voor de vrouwen valse dienstverbanden opgesteld met schoonmaak- en horecabedrijven. De koppels schreven zich vervolgens in bij een gemeente om aan te tonen dat ze samenwoonden.

De mannen zijn Nederland binnengekomen als student. Ze hebben echter vermoedelijk nooit gestudeerd aan een Nederlandse universiteit of hbo-instelling.

In een woning in Amsterdam zijn valse paspoorten en arbeidsovereenkomsten, computers en administratie in beslag genomen. De aanhoudingen werden verricht door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.