Voorstel vrije openingstijden horeca Amsterdam

Horecaondernemers in Amsterdam moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen. Daarvoor pleiten de Amsterdamse afdelingen van D66 en de Partij voor de Dieren. De partijen denken dat het nachtleven in de hoofdstad daardoor een impuls krijgt en de overlast op straat minder wordt. Amsterdam zou op dit gebied nu een van de strengste regimes van de grote steden in Europa kennen.

D66-raadslid Jan Paternotte en Johnas van Lammeren van de PvdD doen deze week een voorstel aan de Amsterdamse gemeenteraad voor een vrij sluitingstijdenbeleid voor de horeca.Volgens Paternotte is er minder overlast van vertrekkende cafébezoekers als ze druppelsgewijs naar huis gaan. Ook vergroot het volgens hem de aantrekkingskracht op de stad. Een ander argument is de vermindering van 'papierdruk' voor ondernemers en de gemeente omdat geen vergunningen meer hoeven worden afgegeven.

Volgens de partijen verruimen steeds meer gemeenten de sluitingstijden van de horeca. In de uitgaanskernen van Groningen, Utrecht en Den Haag mogen horecaondernemers al zelf bepalen wanneer ze hun tent sluiten. Ook Haarlem is op weg naar vrije sluitingstijden. De horeca in Amsterdam heeft op dit moment vastgestelde sluitingstijden. Door de week gaan de meeste kroegen om 01.00 uur dicht, in het weekeinde om 03.00 uur.