Politie weet niets van meeste misdrijven

Opsporingsinstanties weten nog altijd niets van het merendeel van de delicten die burgers ondervinden. Slachtoffers melden ongeveer een op de drie delicten bij de politie, ruim een kwart doet daadwerkelijk aangifte. Deze percentages zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De belangrijkste reden om delicten niet te melden is volgens de slachtoffers dat een aangifte toch niets helpt. Van de slachtoffers denkt 36 procent dit. Verder stelt ongeveer 26 procent dat het gebeurde niet belangrijk genoeg was. De belangrijkste reden een voorval wel te melden, was dat de politie het volgens de slachtoffers moest weten (25 procent) en vanwege de verzekering (23 procent).

Vermogensdelicten als inbraken, diefstal van en uit een auto en zakkenrollerij worden in meer dan twee op de drie gevallen gemeld. Bedreigingen en seksuele misdrijven worden weinig gemeld en aangegeven. Bij seksuele delicten komt het slechts in drie procent van de gevallen tot een aangifte, bij bedreigingen in elf procent van de gevallen. Seksuele misdrijven worden vooral niet gemeld omdat de slachtoffers het gebeurde niet belangrijk genoeg vinden. Mishandelingen worden wel vaak gemeld.