Stelende kinderen Eindhoven uit huis geplaatst

Twee van de drie kinderen uit Eindhoven die meerdere ouderen in de wijk Vaartbroek hebben bestolen, zijn vrijdag uit huis geplaatst. Bureau Jeugdzorg had de kinderrechter hierom gevraagd. De rechter is vrijdag akkoord gegaan, meldt de gemeente Eindhoven zaterdag.

De moeder van de twee kinderen heeft ingestemd met de uithuisplaatsing. Eerder deze week meldde de gemeente al dat de Raad voor de Kinderbescherming van de rechter het gezag over de drie kinderen had gekregen, waardoor de ouders moeten meewerken aan hulpverlening. Zouden de ouders dit niet doen, dan konden de kinderen mogelijk uit huis worden geplaatst.

De gemeente stelt zaterdag dat door de instanties, waaronder de politie, Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming, eerder deze week is geconstateerd dat 'structurele en ingrijpende aandacht vanuit de jeugdhulpverlening nodig is'. "De uithuisplaatsing is een volgende stap in die gezamenlijke aanpak. De aanpak dient om overlast in de buurt terug te dringen en is ook in het belang van de beide kinderen en het gezin waarvan zij deel uitmaken."

Vorige week donderdag maakte de politie bekend dat de drie kinderen, een 10-jarig en een 9-jarig meisje en een 10-jarige jongen, hadden bekend achter de diefstal van sleutels en portemonnees van veelal oudere mensen in Eindhoven te zitten. De drie drongen met een smoesje de woning binnen, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze naar de wc moesten.

Ook zouden de drie betrokken zijn bij de mishandeling van een 90-jarige vrouw, die door de kinderen werd aangevallen toen zij haar hond uitliet in het Amandelpark. De vrouw werd gespuugd en geslagen. Een kleine drie weken geleden gingen de kinderen er vandoor met de scootmobiel van een 85-jarige vrouw uit Eindhoven, nadat zij haar sleutels hadden gestolen. Een getuige zorgde ervoor dat de vrouw haar scootmobiel terugkreeg.

De kinderen komen volgens verschillende media uit Roma-families. Een woordvoerder van de gemeente wil dit niet bevestigen in het kader van de privacy van de kinderen.