Directeur wil bouw NHM doorzetten

Directeur Erik Schilp van het Nationaal Historisch Museum wil alsnog een fysiek museum realiseren nu de subsidie is ingetrokken. Hij broedt op een alternatief met hulp van de private sector, zegt hij in een interview in NRC Handelsblad. Dat kan een bestaand gebouw zijn, samenwerken met een andere organisatie of een gebouw delen.

Vrijdag liet staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) weten dat de gereserveerde vijftig miljoen voor het museum anders wordt besteed. Het nieuwe in Arnhem geplande museum zou 'niet verstandig' zijn in een tijd dat de kunstsector tweehonderd miljoen euro aan subsidies kwijtraakt.

"De staatssecretaris gaat niet over de kwestie of er een gebouw komt. Hij wil het alleen niet betalen", zegt Schilp. "Ik ga een plan bedenken en uitwerken en daarmee de boer op. Er komt hoe dan ook een overzicht van de geschiedenis. Niks doen lijkt me niet bevorderlijk voor onze doelstelling zoveel mogelijke geschiedenis bij zoveel mogelijk mensen te krijgen"

Overigens is voor die doelstelling niet per se een gebouw nodig, zegt Schilp. Wij geloven dat een 21e-eeuws museum iets anders is dan muren waar je schilderijen aan de muur hangt."