'Zestig doden vuurgevecht Uruzgan verzwegen'

Het ministerie van Defensie heeft verzwegen dat in oktober 2007 bij een vuurgevecht in Uruzgan zestig doden zijn gevallen aan de kant van de Taliban. Dat meldt het radioprogramma Argos op basis van gelekte documenten op de site Wikileaks. Defensie sprak destijds van 'vuurgevechten' waarbij 'mogelijk slachtoffers' waren gevallen.

Het lijkt erop dat Defensie het aantal slachtoffers bewust heeft achtergehouden, omdat in de rapportage door Amerikaanse militairen direct na afloop van een incident altijd een inschatting van de schade wordt gemaakt. Daarin stonden ook in dit geval expliciet tijden, ingezet materieel en het aantal slachtoffers.

Uit de documenten blijkt dat onder meer 21 keer is geschoten met de pantserhouwitser. Dat is een kanon met granaten die volgens Argos alles binnen een afstand van vijftig meter rond het doelwit vernietigen.

Defensie laat in een reactie aan Argos weten dat er een 'urenlang vuurcontact' heeft plaatsgevonden met ondersteuning van een pantserhouwitser, F-16's en Apaches. Het aantal slachtoffers zegt Defensie niet te kunnen bevestigen.

Het radioprogramma liet een onderzoeker de 77 duizend gelekte Afghanistan-documenten op wikileaks doorspitten op Nederlandse betrokkenheid. In Uruzgan, de provincie waar Nederland actief was, blijken tussen 2006 en 2010 ongeveer 2400 incidenten te zijn geweest. Dat is gemiddeld iedere dag een bermbom, aanslag of vuurgevecht.

SP-Kamerlid Harry van Bommel gaat de minister van Defensie Hans Hillen (CDA) om opheldering vragen over de verzwegen incidenten. "Hieruit blijkt dat er bewust gevoelige informatie is achtergehouden. De Tweede Kamer wil terecht altijd het naadje van de kous weten als het gaat om incidenten met doden en gewonden."


(Foto: Novum)