Dodental Indonesië op 441

Het dodental van de tsunami en de vulkaanuitbarsting in Indonesië is tot 441 gestegen. De tsunami bij Sumatra heeft volgens de jongste cijfers zeker 408 mensen het leven gekost. Nog minstens ruim driehonderd mensen worden vermist. Bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java kwamen zeker 33 mensen om het leven. Vrijdag spuwde de Merapi opnieuw hete as en gesteente uit.

Door de tsunami bij de Sumatraanse Mentawai-eilandengroep zijn minstens twintigduizend mensen dakloos geraakt. Reddingswerkers hebben tot dusverre 393 lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat het dodental nog fiks zal stijgen. Of alle slachtoffers zullen worden gevonden wordt echter betwijfeld. De vrees bestaat dat veel lijken de zee in zijn gespoeld.

Na de verwoestende tsunami in 2004 installeerde Indonesië een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Het systeem bestaat uit boeien die plotselinge veranderingen van het waterniveau signaleren. Het alarmsysteem functioneert volgens een medewerker van de regering echter al sinds 2009 niet meer, omdat het slecht werd onderhouden. Een Duitser die betrokken is bij het waarschuwingssysteem bestrijdt dit echter. Volgens hem werkte hem systeem wel, maar lag het epicentrum van de beving zo dicht bij de eilandengroep dat de inwoners niet tijdig konden worden gewaarschuwd.


Dodental Indonesië loopt op (Foto: Novum)