'Zorgen om Nederlandse positie op wereldtoneel'

De positie van Nederland in de wereld staat onder druk nu de Nederlandse zetel in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk verdwijnt. Experts vrezen voor een domino-effect, waarbij ook de posities bij Wereldbank, de G20 en het Basels Comité van banktoezichthouders in gevaar komen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Bij het IMF moeten twee Europese landen hun zetel inleveren. Het ligt voor de hand dat dit België en Nederland zijn. Nederland is niet uitgenodigd voor de komende G20, de bijeenkomst van de leiders van de twintig belangrijkste landen. Volgens voormalig IMF-bewindvoerder Jeroen Kremers hangen al deze internationale netwerken met elkaar samen. "Als je in een of twee cruciale internationale organisaties niet meer zit, kan dit een zichzelf versterkend vliegwiel worden. Als we uit de G20 en ook uit het IMF raken, dan wordt het voor Nederland heel moeilijk."

Het verlies van invloed op het internationale toneel kan betekenen dat Nederlandse banken minder makkelijk poot aan de grond krijgen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.