Instabiel cement gebruikt bij boorput BP

Testen die werden uitgevoerd vlak voordat het olieplatform van BP in de Golf van Mexico ontplofte hadden moeten leiden tot twijfel over de kwaliteit van het cement dat werd gebruikt om de put te dichten. Toch gingen BP en de leverancier van het cement door met het gebruik ervan. Dat heeft de commissie die op verzoek van de Amerikaanse regering onderzoek doet naar de olieramp donderdag gezegd.

BP en Halliburton besloten voor het afdichten van de boorput gebruik te maken van een mengsel van stikstof en cement. Volgens de onderzoekers van de commissie bleek slechts uit een van de vier tests die in februari en april naar het cement werden uitgevoerd dat het cementmengsel stabiel was. De uitslag van de succesvolle test bereikte BP echter niet. Mogelijk heeft ook Halliburton de uitslag van deze test niet in handen gekregen, voordat het cement werd gestort.

"Halliburton en wellicht BP hadden moeten overwegen het cementmengsel opnieuw te ontwikkelen voordat ze het in de oliebron stortten", aldus onderzoek Fred Bartlit.

Het cement dat werd gebruikt bleek instabiel te zijn en niet in staat te voorkomen dat olie en gas in de boorput lekten. Juist het lekken van de olie en het gas is onder andere door BP aangewezen als oorzaak van de explosie.

De eigenaar van het platform, Halliburton, verklaarde eerder echter dat het cement wél stabiel was. Bij deze bewering kunnen vraagtekens worden gezet. Uit testen met een vrijwel identiek mengsel die werden uitgevoerd op verzoek van de commissie bleek dat het mengsel instabiel was.

Bij de explosie van het boorplatform op 20 april kwamen elf mensen om het leven. Bovendien leidde de ontploffing tot de grootste olieramp in de geschiedenis.


Instabiel cement mogelijk oorzaak olieramp BP (Foto: Novum)