Baby na tsunami in boomtop gevonden

Twee dagen nadat de Mentawai-eilanden in Indonesië werden getroffen door een tsunami is woensdag op Pagai Selatan een achttien maanden oude baby gered. Het kind was in een boomtop geslingerd en werd daar woensdag door een jongen van 10 gevonden. Zijn beide ouders hebben de ramp niet overleefd. Dat heeft hulpcoördinator Hermansyah donderdag meegedeeld.

Het dodental van de ramp was donderdag opgelopen tot 343. Er worden nog 338 mensen vermist, zei Ferry Faisal van de provinciale rampendienst van West-Sumatra.

De eilandketen tussen Sumatra en de Indische Oceaan werd maandag overspoeld door een vloedgolf, veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 7,8.

Indonesische functionarissen betwijfelden of het waarschuwingssysteem dat na de verwoestende tsunami van 2004 werd geïnstalleerd naar behoren heeft gewerkt, maar Jörgen Lauterjung van het Duits-Indonesische tsunami-waarschuwingsproject zei dat vijf minuten na de aardbeving wel degelijk alarm is geslagen. Het epicentrum lag echter zo dichtbij, dat de vloedgolf er al was voordat mensen gewaarschuwd konden worden.


(Foto: Novum)