Zestig onderwijsbestuurders boven balkenendenorm

Zestig bestuurders van onderwijsinstellingen zaten vorig jaar met hun salaris boven de balkenendenorm van 188 duizend euro. Dat heeft het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond becijferd. De SP heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

Het gaat om 34 bestuurders van universiteiten, negentien van hogescholen, zes bij regionale opleidingscentra en een bestuurder van een gecombineerd bestuur voor onder meer speciaal onderwijs, gehandicapten- en revalidatiezorg en arbeidsreïntegratie. De meeste van de zestig bestuurders, acht vrouwen en 52 mannen, zaten in 2008 ook al boven de norm, die toen op 181 duizend euro lag, en zijn zelfs meer gaan verdienen.

Bestuurslid René van Elderen van de Fontys Hogescholen verdiende vorig jaar met een inkomen van een kleine 353 duizend euro het meest. Hij vertrok echter vorig jaar. Bij zijn vertrek kreeg hij ruim 150 duizend euro mee. Op de tweede plek staat bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit Aalt Dijkhuizen, die iets meer dan 351 duizend euro verdiende.

AOb-voorzitter Walter Dresscher stelt dat de crisis 'kennelijk' niet bij alle bestuurders even goed is doorgedrongen. "We moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk geld op de plek terechtkomt waar leerlingen en studenten er wat aan hebben, dus bijvoorbeeld goed onderwijspersoneel, veel lessen en kleinere klassen."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt het 'van de zotte' te vinden dat zestig bestuurders in het hoger onderwijs meer verdienen dan de minister-president. "Het is schandelig." Van Dijk wil in het debat vragen of er zo snel mogelijk een wet gemaakt kan worden waarbij een wettelijk maximumsalaris wordt ingesteld, 'zodat geen enkele onderwijsbestuurder ooit nog meer kan verdienen dan de premier'. Ook wil Van Dijk dat de bestuurders die nu te veel verdienen, dit terugbetalen aan het onderwijs.

Ook GroenLinks stelt het overigens 'helemaal te hebben gehad met het jaarlijks terugkerende bericht dat onderwijsbestuurders te veel verdienen'. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wilde eveneens in een debat over de kwestie praten.