Rode Kruis opent rekeningnummer voor Indonesië

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 6868 voor de slachtoffers van de twee natuurrampen in Indonesië. Maandag sloeg een door een aardbeving veroorzaakte tsunami in op de eilanden bij West-Sumatra. Op vrijwel hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal-Java.

De uitbarsting heeft tot nog toe dertig levens geëist. Twintig mensen worden vermist en 91 mensen zijn gewond geraakt. Meer dan achtduizend mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. De bewoners in een straal van tien kilometer rond de vulkaan zijn geëvacueerd. Donderdag is de vulkaan opnieuw uitgebarsten.

Volgens het Rode Kruis raken de vluchtelingenkampen die vanwege de uitgebarsten vulkaan zijn ingericht overvol. De organisatie heeft inmiddels ruim 42.000 vluchtelingen geteld in 57 kampen. Een van de kampen kan twaalfduizend vluchtelingen aan, maar er zijn er inmiddels al negentienduizend.

Op Sumatra zijn inmiddels 311 dodelijke slachtoffers geteld en 77 gewonden, 411 mensen worden nog vermist. In totaal zijn 25.000 huizen getroffen. Het Rode Kruis heeft duizend familietenten uitgereikt. De bevolking heeft volgens de organisatie dringend drinkwater, voedsel, dekens en brandstof nodig.


Rode Kruis opent rekeningnummer voor slachtoffers natuurrampen Indonesië (Foto: Novum)