Ook T. Dekker hoeft geen boete te betalen

Wielerunie UCI is van mening dat Thomas Dekker niet in aanmerking komt om met de uitspraak van het sporttribunaal CAS onder een hoge boete uit te komen. De wielerunie schrapte de boetes voor Alexandre Vinokourov en Michael Rasmussen omdat de dopingzaken waar het om ging voor 1 januari 2009 plaatsvonden.

Op basis van een antidopingcontract uit 2007 zijn renners verplicht om een jaarsalaris aan het UCI over te maken mochten ze betrapt worden. UCI-woordvoerder Enrico Carpani meldt dat de zaken van Vino en Rasmussen volledig in 2007 plaatsvonden. "De zaak-Dekker ligt echter anders. Hoewel de misstap plaatsvond in 2007 stamt de positieve test uit 2009. En sinds 1 januari van dat jaar hebben wij binnen de UCI nieuwe regelgeving die duidelijk maakt dat op overtredingen ook financiële sancties staan."

Het contract uit 2007 heeft volgens het CAS geen juridische basis, maar de regels zijn per 1 januari 2009 aangepast. De renners die na die datum gepakt worden kunnen rekenen op een boete die tot 70% van hun jaarsalaris bedraagt.

Update @ 19:37

Ook Thomas Dekker hoeft geen hoge boete te betalen. In een eerder stadium heeft de Nederlandse wielrenner van de Internationale Wielerunie te horen gekregen dat ook hij buiten het antidopingcontract valt. Het bericht is inmiddels ook bevestigd door de UCI.