Tweede Kamer bespreekt ondergang DSB

De Tweede Kamer bespreekt donderdagmiddag een onderzoeksrapport over de ondergang van de DSB Bank. Een deel van de Kamer vindt dat president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank moet opstappen.

"Ik vind het ongelooflijk dat die meneer er nog steeds zit", zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet tegen de NOS. "Hij is de eindverantwoordelijke voor alles wat er de afgelopen jaren is misgegaan bij De Nederlandsche Bank. In het normale bedrijfsleven had hij al twintig keer op de keien gelegen."

Ook de SP en GroenLinks hebben eerder al gezegd dat Wellink de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. De Tweede Kamer kan Wellink niet zelf ontslaan. Dat kan alleen het kabinet, en dat heeft tot nu toe geen plannen in die richting.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft in augustus aangekondigd dat Wellink volgend jaar weg moet. De Jager wil het aantal termijnen van de president van De Nederlandsche Bank tot twee beperken. Een termijn duurt zeven jaar en Wellink trad aan in juli 1997, dus dat betekent dat hij medio volgend jaar twee termijnen heeft volgemaakt.

De Kamer bespreekt donderdag het rapport van de commissie-Scheltema, die in juni tot de conclusie kwam dat De Nederlandsche Bank in 2005 geen bankvergunning had mogen geven aan de bank uit Wognum. Ook in de jaren daarna had Wellink krachtdadiger moeten optreden bij het toezicht op DSB.

Wellink heeft na het verschijnen van het rapport zijn excuses gemaakt aan de mensen die zijn gedupeerd door de val van DSB. Ook heeft De Nederlandsche Bank een verbeterplan gemaakt.