Man aangeklaagd voor voorbereiding aanslag VS

Een in Pakistan geboren man is woensdag in de Verenigde Staten opgepakt en aangeklaagd voor het helpen van mensen, van wie hij dacht dat ze aanslagen wilden plegen. De man dacht dat hij leden van terreurorganisatie Al-Qaida hielp, die een aanslag wilden plegen op metrostations rondom Washington. Dat heeft de FBI woensdag bekendgemaakt.

Volgens de FBI is de bevolking nooit in gevaar geweest, omdat agenten voortdurend op de hoogte waren van de activiteiten van de man, de 34-jarige Farooque Ahmed. Ahmed is aangeklaagd voor pogingen materiële steun te verlenen aan een terroristische organisatie, voor het verzamelen van informatie ter voorbereiding van een terroristische aanslag op het openbaar vervoer en voor pogingen materiële steun te verlenen met het doel meerdere bomaanslagen te plegen om zo een groot aantal doden te veroorzaken.

Federale onderzoekers zeiden dat Ahmed vanaf april een aantal keer ontmoetingen heeft gehad met mensen van wie hij aannam dat ze voor Al-Qaida werkten. Tijdens een van deze ontmoetingen stemde Ahmed toe om foto's te maken van een hotel en een metrostation. Ook zou Ahmed videopnames van een metrostation hebben gemaakt en zou hij hebben toegezegd veiligheidsinformatie over twee stations te verzamelen.

Perschef van het Witte Huis Robert Gibbs zei dat de Amerikaanse president Barack Obama op de hoogte was van het onderzoek naar de man, nog voordat hij werd gearresteerd. Ook Gibbs verzekerde dat de bevolking nooit gevaar heeft gelopen.

Als Ahmed schuldig wordt bevonden aan de aanklachten kan hij maximaal vijftig jaar gevangenisstraf krijgen.