Justitie boos om blaastest-waarschuwing

Het Openbaar Ministerie is absoluut niet te spreken over een website die weggebruikers waarschuwt voor alcoholcontroles. Gebruikers van de site krijgen een sms als een controle in de buurt plaatsvindt. 'Verwerpelijk', noemt verkeersofficier Willebrord Freijsen van het OM de nieuwe site donderdag in De Telegraaf.

De site werkt met informatie van de gebruikers zelf. Via de website, Twitter en Facebook kunnen controles worden gemeld. Freijsen vindt het 'kwalijk en zorgelijk' dat mensen elkaar waarschuwen voor controles, maar er is juridisch niets tegen te doen.

Ook Veilig Verkeer Nederland is niet blij met de site. "Hier is niets tegen te ondernemen. Maar het mag duidelijk zijn dat wij hier niet blij mee zijn", zegt een woordvoerder in de krant.

Initiatiefnemer Peter Poortinga trekt zich niets van de kritiek op zijn waarschuwingssite aan. "Ik speel in op de vraag en geef alleen informatie over in dit geval alcoholcontroles. Wat iemand ermee doet, vind ik niet relevant; dat is de verantwoordelijkheid van iedere verkeersdeelnemer zelf."