Kraakmoskee toch ontruimd

De Kraakmoskee naast het Bos en Lommerplein in Amsterdam wordt ontruimd. Dat heeft een woordvoerder van de moskee laten weten.

Het pand boven de ring A10-West werd in 2006 gekraakt en vervolgens door de stichting Nasser bezet. Dit omdat volgens de stichting er een groot tekort aan moskeeruimte was. Voormalig eigenaar Fortis eiste in 2007 dat het pand ontruimd moest worden. De eis werd destijds afgewezen, maar vorige maand stelde de rechter in een nieuwe zaak de nieuwe eigenaar in het gelijk. Er is gewacht tot na de ramadan alvorens tot ontruiming over te gaan.

Een stuk of twintig mensen uit de kraakbeweging waren naar het gebouw gekomen om tegen de ontruiming te protesteren. Er deden zich echter geen ongeregeldheden voor, aldus de politie. De woordvoerder van Nasser vertelde onze verslaggever ter plaatse dat de stichting een maand geleden aan het stadsdeel heeft gevraagd om nog een half jaar in het pand te mogen te blijven. De ontruiming kwam volgens de woordvoerder als een totale verrassing.