Jol: "Vierde man staat er niet voor jandoedel"

Ajax-coach Martin Jol vindt dat de vierde official meer verantwoordelijkheden moet krijgen tijdens een voetbalwedstrijd. De oefenmeester van de Amsterdammers vindt camera's op de doellijn te ver gaan, maar zegt dat een monitor voor de vierde man wel degelijk een uitkomst is.

"Ik zou het niet gek vinden dat de vierde man, net als in het hockey, met een monitor gaat werken. Hij staat daar niet voor jandoedel", zei Jol vandaag op een persconferentie in de Arena. "Hij kan met die apparatuur binnen tien of twintig seconden doorgeven wat hij ziet en hoe het is."

Aanleiding is de rode kaart van Vurnon Anita tijdens de wedstrijd van zondag tegen Excelsior (2-2). "Volgens mij had de vierde official het gezien. Hij beaamde dat ook in zekere zin, maar hij deed niets of kon niets doen. Ik vind dat de mensen die je hebt, ook moet gebruiken. Er staan er niet voor niets vier."

"Het was vlak voor z'n neus", mopperde Jol. "Ik denk dat de scheidsrechter achteraf ook denkt: potverdorie, had iemand maar wat gezegd." De trainer van Ajax kreeg gelijk van de KNVB. De voetbalbond besloot de zaak maandag te seponeren.