Meer dubbele nationaliteiten bij coalitie

Onder de coalitiepartijen VVD en CDA bevinden zich inmiddels vier mensen met een dubbele nationaliteit. Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) blijkt ook de Marokkaanse nationaliteit te bezitten en zijn CDA-collega Coskun Çörüz heeft een Turks paspoort, bevestigen woordvoerders van de fracties dinsdag.

Azmani heeft een Marokkaanse vader en bezit daarom ook de Marokkaanse nationaliteit. Een Marokkaans paspoort heeft hij niet. Maandagavond werd bekend dat ook zijn fractiegenoot Bart de Liefde een dubbele nationaliteit heeft. De VVD'er heeft ook een Brits paspoort, omdat hij in dat land is geboren. Çörüz bezit naast een Nederlands ook een Turks paspoort.

De kwestie is actueel sinds bleek dat de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ook een Zweeds paspoort bezit, terwijl het kabinet dubbele nationaliteiten wil terugdringen.

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het Zweedse paspoort van zijn staatssecretaris niet bezwaarlijk, PVV-leider Geert Wilders wel. Hij zal tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie indienen waarin hij de staatssecretaris oproept afstand te doen van haar tweede nationaliteit. Dat verzoek zal niet op de steun van een Kamermeerderheid kunnen rekenen.