Iran laadt brandstof in kerncentrale

Iran is dinsdag begonnen met het laden van brandstofstaven in de kern van de eerste kernreactor van het land. Hiermee komt Iran steeds dichter bij het opstarten van de Bushehr-centrale.

"Vandaag zijn we getuige van een belangrijke ontwikkeling in het opstartproces. Nadat de brandstof is geladen in het hart van de reactor, wordt de reactordeur gesloten. Vervolgens zal het een of twee maanden duren voordat er veertig tot vijftig procent van het vermogen wordt bereikt", zei vicepresident Ali Akbar Salehi. Hij legde uit dat het laden van de brandstof toch heeft kunnen plaatsvinden, ondanks de sancties die tegen Iran zijn ingesteld. Hij verwacht dat de reactor vanaf het midden van februari elektriciteit kan gaan leveren.

Salehi voorspelde in augustus, toen de brandstofstaven arriveerden, dat de centrale in november elektriciteit zou gaan leveren. Een lek in een opslagtank zorgde echter voor een vertraging van enkele maanden.

De kerncentrale van Russische makelij heeft de goedkeuring van de internationale gemeenschap en staat onder toezicht van de Verenigde Naties. Toch heeft de VN-Veiligheidsraad Iran vier reeksen sancties opgelegd, wegens een ander onderdeel van het atoomprogramma van de islamitische republiek: de pogingen om uranium te verrijken. Dit kan uiteindelijk gebruikt worden om materiaal te produceren voor kernwapens.

Om dit scenario te voorkomen heeft Rusland de brandstofstaven voor de reactor geleverd. Zodra de brandstofstaven opgebruikt zijn, neemt Rusland de staven weer terug. Iran heeft bovendien ingestemd met controle op de levering van brandstof door het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

De Verenigde Staten menen dat de brandstofovereenkomst met Rusland ervoor zorgt dat Iran zelf geen uranium hoeft te verrijken. Iran bestrijdt dit en wil meer kerncentrales bouwen en zijn eigen bron van brandstof hebben.


Iran stap dichter bij opstarten kerncentrale (Foto: Novum)