Kardinaal Simonis moet getuigen in misbruikzaak

Kardinaal Simonis is opgeroepen om onder ede een getuigenis af te leggen over een zaak rond seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Dat heeft de rechtbank in Middelburg dinsdag bevestigd na een artikel in NRC Handelsblad. De advocaat van een misbruikslachtoffer riep Simonis en andere hoge figuren binnen de kerk op als getuige.

Volgens de krant stelt de advocaat dat de kerkelijke leiding wist van het misbruik en is zij daarom nalatig. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van het bisdom Breda. De rechtbank wil inhoudelijk geen mededelingen over de zaak doen zolang de planning van de verhoren niet rond is.

De zaak zou draaien om een pater die in de jaren '70 en '80 minderjarige jongens zou hebben misbruikt. Het gaat om een lid van de congregatie van salesianen van Don Bosco. De pater werd in 1979 opgepakt wegens misbruik van jongens in Rijswijk in bisdom Rotterdam, waar Simonis toen als bisschop werkte. De verdachte legde een bekentenis af, maar zijn zaak werd een jaar later geseponeerd.

De pater werd in 1984 overgeplaatst naar Terneuzen. Zes jaar later werd de pater alsnog veroordeeld voor misbruik van drie minderjarige jongens. Onder hen was ook het slachtoffer dat nu naar de rechter is gestapt.

Ook de pater is opgeroepen als getuige. De datum van de verhoren is nog niet bekend. De rechtbank hoopt daar snel duidelijkheid over te hebben en komt dan met nadere informatie naar buiten.