Tien nieuwe Kamerleden beŽdigd

Zes VVD'ers en vier CDA'ers zijn dinsdag geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Zij volgen partijgenoten op die zijn doorgeschoven naar het kabinet. Voorafgaand aan het debat over de regeringsverklaring legde het tiental de eed of de belofte af.

Voor de VVD nemen René Leegte, Karin Straus, Joost Taverne, Johan Houwers, Bart de Liefde en Matthijs Huizing plaats in de Kamer. Voor het CDA zijn dat Bas Jan van Bochove, Maarten Haverkamp, Pieter Omtzigt en Jack Biskop.

Van VVD'er De Liefde werd maandag bekend dat hij een dubbele nationaliteit heeft. De Liefde heeft Nederlandse ouders, maar is in Engeland geboren en heeft zodoende een Nederlands en een Brits paspoort. De kwestie is saillant vanwege de ophef rondom de dubbele nationaliteit van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA). Zij heeft naast een Nederlands ook een Zweeds paspoort. Gedoogpartij PVV wil dat de staatssecretaris haar Zweedse nationaliteit opgeeft.

De nieuwe minister-president Mark Rutte (VVD) liet vorige week weten dat hij geen probleem heeft met de Zweedse nationaliteit van zijn staatssecretaris. In 2007 zei Rutte als fractieleider van de VVD nog dat het PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zou sieren als zij afstand deed van haar tweede, Turkse nationaliteit.