Recherche rolt berucht computernetwerk op

De nationale recherche heeft maandagmiddag een computernetwerk neergehaald dat sinds juli vorig jaar wereldwijd minstens dertig miljoen computerinfecties heeft veroorzaakt. Hiervoor zijn 143 in Nederland gehuurde servers afgesloten van internet, meldt het Openbaar Ministerie.

Het netwerk, een zogeheten botnet, maakte gebruik van een virus, Bredolab, dat zich stiekem op computers nestelt en daar de deur openzet voor het downloaden van nog meer schadelijke software. Het virus komt mee als bijlage van een e-mail of installeert zich automatisch na het bezoeken van geïnfecteerde websites.

Via Bredolab worden vervolgens verschillende virussen op computers geïnstalleerd. Door deze virussen kan op afstand de volledige controle over een besmette computer worden verkregen en kunnen instellingen van het systeem worden gewijzigd of verwijderd.

Bovendien kunnen wachtwoorden en financiële gegevens worden gestolen. Ook kunnen cybercriminelen meekijken naar de activiteiten van computergebruikers door de toetsaanslagen te registreren. Het netwerk werd ook gebruikt om spam te versturen.

In het verleden zijn onder anderen gebruikers van de sociale netwerken Facebook en MySpace aangevallen met het virus. Naar de makers en verspreiders van Bredolab wordt nog gezocht. Vermoed wordt dat de cybercriminelen zich schuilhouden in Oost-Europa.

De komende tijd worden de gebruikers van besmette computers op de hoogte gebracht. Zij krijgen advies over het verwijderen van virussen op hun computer.