Yao Jie verliest finale Dutch Open

Yao Jie is er niet in geslaagd voor het derde jaar op rij de Dutch Open te winnen. Ze ging onderuit tegen de Duitse Juliane Schenk nadat ze haar zenuwen niet meer in bedwang kon houden.

De eerste set verloor Jie ruim met 13-21, maar in de tweede set kwam ze sterk terug. Die won Jie vervolgens met 21-14. In de beslissende derde set kwam Jie op een 8-5 voorsprong en leek op weg naar de zege. Daarna sloegen de zenuwen toe ging de set en de wedstrijd met 15-21 verloren.

"Ik had vorig jaar twee keer van Schenk verloren en nu stond ik voor tegen haar. Ik ging al te veel denken aan de overwinning en toen ging het mis", aldus Jie, die gisteren ook al een zware partij speelde tegen de Japanse Goto. "Ik zit er behoorlijk door heen. Het was een zware week, maar dat ik hier verlies is toch vooral een mentale kwestie."

Jie haalde ondertussen ook uit naar de Nederlandse bond, met wie ze al maanden een conflict heeft over haar sponsor. Ze speeld namelijk met een ander merk rackets dan de sponsor van de badmintonbond. Afgelopen week kregen Jie en haar man Eric Pang geen toegang tot het trainingscentrum op Papendal omdat ze ze te laat hadden aangemeld. "Zo ga je toch niet met je spelers om", foeterde Yao Jie. "Ik ben toch nog altijd de beste Nederlandse op de wereldranglijst. Er is niemand anders die mijn plek kan innemen. Ik speel echt niet meer voor de bond, maar alleen voor mijn sponsors."