Populariteit Sarkozy bereikt nieuw dieptepunt

De populariteit van de Franse president Nicolas Sarkozy heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Dat blijkt uit een peiling van de krant Journal du Dimanche.

Van de 1828 ondervraagden is 29 procent tevreden met het optreden van Sarkozy. Dat is 3 procent lager dan in september toen de populariteit op het laagste punt was sinds zijn aantreden in 2007.

Het pensioenhervormingsplan dat na maandenlange stakingen en protesten toch doorgevoerd zal worden, is debet aan zijn dalende populariteit. Volgens de krant is de beoordeling de laagste ooit in de recente geschiedenis.

Sarkozy heeft zijn politieke toekomst verbonden aan het plan waardoor de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd van 60 naar 62 jaar. De Franse regering is van mening dat de verhoging noodzakelijk is, omdat het huidige pensioensysteem verlies lijdt.

De vakbonden stellen daarentegen dat de rekening ten onrechte bij de werknemers wordt neergelegd en dat de regering elders naar geld moet zoeken om het pensioenstelsel gezond te houden.


Sarkozy minder populair (Foto: Novum)