Wilders wil dat Israël Jordaanoever volbouwt

PVV-leider Geert Wilders wil dat Israël de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen. "Judea en Samaria zijn Israël dus hoe meer joodse nederzettingen daar hoe beter", twitterde de politicus zaterdagavond. Wilders staat bekend als een vriend van Israël en heeft daar in de jaren tachtig een periode op een kibboets doorgebracht.

Volgens het internationaal recht mag Israël de Westelijke Jordaanoever helemaal niet bebouwen, hoewel dat de laatste tijd weer in hoog tempo gebeurt, ondanks internationale druk om hiermee op te houden. Israël veroverde het gebied in 1967 in een oorlog en duidt de streek aan met de bijbelse namen Judea en Samaria.

Het gebied werd overigens niet geannexeerd. De Westelijke Jordaanoever kreeg na de Oslo-akkoorden in 1994 een beperkte autonomie in bepaalde gebieden, die worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. Oost-Jeruzalem, dat ook in 1967 werd veroverd, werd wel geannexeerd door Israël, maar dat wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Het nieuwe kabinet van CDA en VVD heeft afgesproken dat in het conflict tussen Israël en de Palestijnen een tweestatenoplossing het uitgangspunt is, uitgaande van de grenzen van 1967. De regering zegt zich sterk te maken voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. "Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen", stelt Wilders daar tegenover.

Donderdag bleek dat sinds het recente einde van de bouwstop in joodse nederzettingen op de Jordaanoever kolonisten in koortsachtig tempo huizen aan het bouwen zijn. Veel huizen worden bovendien gebouwd op grondgebied dat onder vrijwel elk vredesakkoord zal behoren tot een Palestijnse staat en vormen zo dus een groot obstakel in de vredesonderhandelingen.

In drie weken tijd werd begonnen aan de bouw van bijna 550 huizen, meer dan vier keer zoveel als het gemiddelde in de twee jaar hiervoor. Deze telling van persbureau AP is gebaseerd op bezoeken aan zestien van de ruim 120 nederzettingen op de Westoever, alsmede op telefonisch ingewonnen informatie uit bijna vijftig nederzettingen en interviews met bouwvakkers en burgemeesters.

"Dit aantal is alarmerend en is een nieuwe indicatie dat Israël niet serieus is over het vredesproces, dat toch zou moeten gaan over het beëindigen van de bezetting", zei een woordvoerder van het bestuur van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de Westoever.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bagatelliseerde de nieuwbouw, die volgens hem 'geen reëel effect heeft op de landkaart van een mogelijke overeenkomst'. Toch bedreigen de bouwactiviteiten het pas vorige maand weer begonnen vredesoverleg, waaruit de Palestijnen zich dreigen terug te trekken als de op 26 september afgelopen bouwstop niet weer wordt ingesteld.

In een poging het vredesoverleg te redden heeft de Amerikaanse regering geopperd de bouwstop eenmalig met twee maanden te verlengen. Israël en de Palestijnen zouden binnen die twee maanden overeenstemming moeten bereiken over de toekomstige grens. De Palestijnen zeggen dat die termijn niet reëel is.

Op de Westoever wonen nu bijna driehonderdduizend Israëliërs en 2,2 miljoen Palestijnen. Kolonisten spinnen in het gebied een steeds verfijnder web van nederzettingen en zogenoemde buitenposten, waarvan het aantal inmiddels bijna honderd bedraagt.


(Foto: Novum)