Tibetaans scholierenprotest in China

Onder Tibetaanse scholieren en studenten in het westen van China is massaal protest op gang gekomen tegen onbevestigde plannen van de regering in Beijing om onderwijs in het Tibetaans te verbieden. Het begon dinsdag met een demonstratie van scholieren in Tongren, in de provincie Qinghai. Later sloten scholieren en studenten elders in Qinghai zich bij het protest aan. Ook op de campus van een universiteit in Beijing zou zijn gedemonstreerd.

De in Londen gevestigde organisatie Free Tibet zei dat duizenden scholieren en studenten bij het protest betrokken zijn en dat ook boeddhistische monniken aan de demonstraties hebben meegedaan. De politie heeft tot dusverre niet ingegrepen.

De scholen in Tongren en in andere gebieden in Qinghai, waar de meerderheid van de bevolking Tibetaans is, geven hun lessen in zowel het Mandarijn als het Tibetaans. Er doen onbevestigde berichten de ronde dat de scholen binnenkort te horen zullen krijgen dat er alleen nog maar in het Mandarijn mag worden lesgegeven.


(Foto: Novum)