Wilders overweegt aangifte tegen rechter

PVV-leider Geert Wilders overweegt aangifte te doen tegen Tom Schalken, de raadsheer van het hof in Amsterdam die betrokken was bij het besluit om Wilders te vervolgen. Dat zei Wilders vrijdag in de rechtszaal tijdens de behandeling van het verzoek om nieuwe rechters.

Schalken zou de arabist Hans Jansen, die voor Wilders getuigde, hebben geprobeerd te beïnvloeden. Dat gebeurde tijdens een etentje in mei, drie dagen voordat Jansen zou worden gehoord als getuige-deskundige. Het beïnvloeden van een persoon die een verklaring moet afleggen ten overstaan van de rechter is strafbaar, wist Wilders. "Ik overweeg dan ook aangifte te doen tegen de heer Schalken."

Wilders zei verder dat hij alle vertrouwen in een eerlijk proces is verloren. "Ik kan niemand uitleggen dat een raadsheer die heeft bevolen tot mijn vervolging drie dagen voor het verhoor doodleuk gaat dineren en een getuige gaat beïnvloeden. Het is een enorme puinhoop. Ik vraag me af in welk circus ik terecht ben gekomen."

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz eiste vrijdagochtend dat Jansen opnieuw zou worden gehoord. Het zou de verdediging van Wilders ten goede komen, wanneer Jansen voor de rechter zou verklaren dat Schalken hem heeft geprobeerd te beïnvloeden, en daarmee het proces oneigenlijk heeft beïnvloed.

De rechtbank liet weten niet te willen beslissen over dit verzoek; het wordt wel meegewogen in beslissingen in de zaak en mogelijk wordt er later alsnog een besluit over genomen.

Daarop diende Moszkowics een wrakingsverzoek in. De rechters wekken volgens hem de 'schijn van partijdigheid' door nog niet te willen besluiten over zijn verzoek. Wanneer later wordt besloten om Jansen niet te horen, wordt een 'zeer essentiële getuigenverklaring wellicht onmogelijk gemaakt', aldus Moszkowics.

De wrakingskamer, die het verzoek om nieuwe rechters behandelt, laat vrijdag om 16.00 uur weten of het verzoek van Wilders wordt gehonoreerd.

De PVV-leider deed een klemmend beroep op rechters van de wrakingskamer. Hij wees daarbij op het eerder wrakingsverzoek, dat werd afgewezen. "Ik vraag u met klem: geef mij nieuwe rechters. Na al die incidenten heb ik geen enkel vertrouwen in die rechters, ik geloof niet meer dat ik met hen een eerlijk proces krijg."