Staatssecretaris zwijgt nog over paspoort

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) wil nog niet zeggen of ze afstand doet van haar tweede paspoort. Zij wil eerst het Kamerdebat daarover afwachten.

"Volgende week gaan we daar verder over praten", zei de bewindsvrouw vrijdag tegen een verslaggever van de NOS.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Veldhuijzen van Zanten naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit bezit. Hierop kondigde PVV-leider Geert Wilders aan dat hij tijdens het debat over de regeringsverklaring, dat volgende week plaatsvindt, een motie gaat indienen waarin hij de bewindsvrouw oproept om afstand te doen van haar tweede nationaliteit.

Wilders deed een vergelijkbare oproep bij het aantreden van het vorige kabinet, het betrof toen de staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, die respectievelijk ook een Turks en Marokkaans paspoort bezitten. Mark Rutte, destijds VVD-fractieleider, viel Wilders toen bij door te stellen dat het de beide bewindslieden zou sieren als zij afstand zouden doen van hun tweede paspoort.

Rutte, inmiddels premier van het minderheidskabinet, zei deze week echter de tweede nationaliteit van zijn staatssecretaris niet bezwaarlijk te vinden. Hij hoorde van haar tweede paspoort tijdens het gesprek dat hij als formateur voerde met Veldhuijzen van Zanten. Ook de premier wil het debat volgende week afwachten.


Veldhuijzen van Zanten houdt voorlopig tweede paspoort (Foto: Novum)