Achttien jaar cel geëist voor Enkhuizer kerstmoord

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel geëist tegen een 21-jarige man die op kerstavond 2007 een 60-jarige man om het leven bracht in diens woning in Enkhuizen.

Tijdens de behandeling door de rechtbank eiste het OM ook al achttien jaar wegens moord. De rechter volgde die eis toen niet en legde twaalf jaar cel op wegens doodslag. Zowel het OM als de verdachte ging daartegen in hoger beroep.

Over wat er precies is gebeurd in het huis van het slachtoffer lopen de lezingen uiteen. De verdachte zegt dat hij het slachtoffer niet kende en dat hij samen met een bevriend stel op bezoek was bij de man. Die zou hem hebben gevraagd wat langer te blijven en nog iets te drinken. Daarna zou hij een mes hebben gepakt en hebben gedreigd de verdachte te verkrachten of te vermoorden. Hierop zou een worsteling zijn ontstaan. De advocaat van de verdachte stelt dat zijn cliënt uit noodweer handelde.

Het OM gelooft dit niet en gaat uit van moord. De verdachte zou de pinpas, autosleutels en de auto van het slachtoffer hebben meegenomen.

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 3 november uitspraak.