Geen overeenstemming hoofddoek Turkije

Het is de regerende Turkse partij woensdag niet gelukt voldoende steun te vergaren om een hoofddoekverbod op universiteiten op te heffen. Het is een heikele kwestie in een land met een seculiere wetgeving en een voornamelijk islamitische bevolking.

De hoofddoekkwestie toont de strijd over de richting die Turkije moet gaan, met een op de islam gerichte regering -die pleit voor meer religieuze vrijheid- en critici die vrezen dat de seculiere principes van het land in het gedrang zijn. In Turkije mogen vrouwen een hoofddoek dragen, maar studenten, docenten en ambtenaren niet.

Woensdag probeerde de partij van premier Recep Tayyip Erdogan de oppositie ervan te overtuigen een gezamenlijke parlementaire commissie te vormen om manieren te bestuderen om het hoofddoekverbod op te kunnen heffen. De grootste seculiere oppositiepartij -die in principe sympathiek tegenover aanpassing van het verbod op universiteiten staat- zei echter geen garanties te hebben gekregen dat het verbod in het primaire en voortgezet onderwijs van kracht blijft, evenals voor ambtenaren.

Er zijn tekenen dat de handhaving en het respect voor het hoofddoekverbod afnemen. Eerder deze maand zei de door de regering aangestelde leider van de Turkse raad voor hoger onderwijs -een uitgesproken criticus van het verbod- dat hoogleraren aan de universiteit van Istanbul hun studenten moeten toestaan een hoofddoek in de les te dragen. Woensdag zei hij dat vrouwelijk studenten hun examens mogen maken met een hoofddoek. Het is echter de vraag of deze acties wel legaal zijn.

De meeste Turken zijn moslim, maar de hoofddoek wordt door secularisten gezien als een symbool van de politieke islam en elke poging om die in scholen toe te staan, wordt door hen beschouwd als een aanval op de seculiere wetten van het land. Er zijn ook zorgen dat opheffing van het verbod de druk op alle studentes doet toenemen om zich te bedekken. Premier Erdogan probeert sinds hij in 2003 aan de macht kwam restricties op het gebruik van de hoofddoek af te schaffen, omdat het verbod volgens hem religieuze en persoonlijke vrijheden schendt.

Woensdag benadrukte de openbaar aanklager van het Turkse hooggerechtshof dat het toelaten van hoofddoeken in scholen een schending van de wet is. Erdogans partij beschuldigde het hof daarop direct van inmenging in de handelingen van het 'democratische parlementaire regeringsstelsel'.

Sommige Turkse studentes dragen een pruik of hoed over hun hoofddoek om het verbod te omzeilen, maar meeste vrouwelijke studenten doen hun hoofddoek af vlak voor ze het universiteitsterrein betreden.