Inbeslagname geld Vaticaan duurt voort

De 23 miljoen euro die de Italiaanse financiële autoriteiten vorige maand in beslag namen van een Vaticaanse bankrekening, wordt niet vrijgegeven. Dat heeft een rechtbank in Rome woensdag bepaald. Het Vaticaan zegt 'verbijsterd' te zijn.

Vorige maand namen de Italiaanse financiële autoriteiten het bedrag in beslag en startten een onderzoek naar enkele hoge medewerkers van de bank in verband met mogelijke schending van de anti-witwasregels. De bank heeft in het verleden vaker nagelaten de financiële autoriteiten op de hoogte te stellen van de herkomst van hun geld.

Het Vaticaan had verzocht de tegoeden vrij te geven, maar dat werd woensdag verworpen.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft het Vaticaan 'met verbijstering kennisgenomen van de uitspraak' van de rechtbank. De oorzaak van het probleem is volgens hem een misverstand over interpretatie van de regelgeving. De Vaticaanse bank blijft erbij dat de zaak snel opgehelderd zal worden.

Het is niet de eerste keer dat de bank, formeel bekend als het Instituut voor Religieuze Werken, met problemen te kampen heeft. In de jaren tachtig was de bank verwikkeld in een enorm schandaal dat ertoe leidde dat een van de bankiers, met de bijnaam Bankier van God vanwege zijn nauwe banden met het Vaticaan, dood gevonden werd.


(Foto: Novum)