Friese instanties naar Raad Europa om Friese taal

Zeventien Nederlandse organisaties roepen de hulp in van de Raad van Europa om de Friese taal te beschermen. De zeventien vinden dat Nederland te weinig doet om de taal te behouden, schrijven ze in een brief aan de Raad van Europa.

De brief is geschreven door president van het Europeeske Buro for Lytse Talen (EBLT) Jelle Bangma en ondertekend door onder meer de Friese omroep Omrop Fryslân, de Friese sectie van de Vereniging Levende Talen en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

In de brief geven de instanties onder meer aan dat Nederland voor de vierde keer op rij een rapport over de bescherming en bevordering van regionale talen niet op tijd heeft verstuurd aan de Raad van Europa. In het rapport moet worden aangegeven hoe Nederland ervoor staat met het doorvoeren van het Europees Handvest voor regionale of minderheidstalen. Nederland heeft dit verdrag ondertekend.

De instanties stellen in de brief daarom zelf maar aan te geven hoe het er volgens hen in Nederland voorstaat. Ze schrijven onder meer dat hoewel in theorie mensen in rechtbanken Fries mogen spreken, dit in de praktijk lang niet altijd kan. Ook zou de afgelopen tien jaar nauwelijks vooruitgang zijn geboekt om Fries op scholen te geven.

Daarnaast zouden er bewijzen zijn dat de Nederlandse overheid het niet nodig lijkt te vinden meer maatregelen te nemen om het Fries te beschermen en promoten. De instanties hopen dat de Raad van Europa de Nederlandse regering op deze punten aanspreekt.