Karzai blijft bij verbod op particuliere beveiliging

De Afghaanse president Hamid Karzai blijft erbij dat particuliere beveiligingsfirma's hun activiteiten in zijn land moeten beëindigen. Karzai heeft de firma's, buitenlandse zowel als Afghaanse, per decreet tot het eind van het jaar de tijd gegeven om hun werkzaamheden te staken, maar vanuit de internationale gemeenschap is hem gevraagd het decreet in te trekken.

Karzai vindt dat het geld dat wordt uitgegeven aan particuliere beveiligers naar de Afghaanse politie moet gaan. De Verenigde Staten en andere bij Afghanistan betrokken partijen zijn bang dat de politie niet voldoende is toegerust om het werk van de beveiligingsfirma's over te nemen. De firma's werken voor internationale organisaties en zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van bijvoorbeeld ambassades, ontwikkelingsprojecten, NAVO-bevoorradingskonvooien en huizen.

Karzai zei woensdag dat hij de klachten over het decreet zat is en dat zijn besluit om de beveiligingsfirma's te ontmantelen definitief is. Hij zei te hopen dat de internationale gemeenschap hem zal helpen de politie te versterken, in plaats van particuliere beveiligingsfirma's in te huren. Particuliere beveiligers mogen van Karzai alleen nog worden ingezet op terreinen van internationale organisaties en voor de beveiliging van diplomaten en installaties van buitenlandse troepen.

De president ontkent dat de politie het beveiligingswerk niet aankan. De Afghaanse politie staat echter bekend als corrupt, is slecht opgeleid en wordt slecht betaald. Veel agenten gebruiken drugs en het komt vaak voor dat agenten hun post verlaten.


Karzai houdt vast aan verbod op particuliere beveiliging (Foto: Novum)